Από τον Νοέμβριο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016 υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό 540 δείγματα ελαιολάδου από 325 παραγωγούς από Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Ιταλία και ΗΠΑ. Όλα τα δείγματα αναλύθηκαν με την μέθοδο NMR στο πανεπιστήμιο Αθηνών όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη και όλα τα λοιπά παράγωγα τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης.

Όλα τα ελαιόλαδα που ξεπέρασαν το όριο των 250 mg/Kg σε περιεχόμενες φαινόλες που αφορούν τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 432/2012 περί του ισχυρισμού υγείας του ελαιολάδου βραβεύονται με μια τιμητική διάκριση.

  • Τα ελαιόλαδα τα οποία τη στιγμή της ανάλυσης περιείχαν από 250 έως 500 mg/Kg τιμούνται με το BRONZE STANDARD OF EXCELLENCE DIPLOMA
  • Τα ελαιόλαδα τα οποία τη στιγμή της ανάλυσης περιείχαν από 501 έως 1000 mg/Kg τιμούνται με το SILVER STANDARD OF EXCELLENCE DIPLOMA
  • Τα ελαιόλαδα τα οποία τη στιγμή της ανάλυσης περιείχαν πάνω από 1001 mg/Kg τιμούνται με το GOLD STANDARD OF EXCELLENCE DIPLOMA

Η διάκριση στις 3 κατηγορίες δεν είναι αυθαίρετη αλλά αφορά την διατηρησιμότητα των φαινολών. Τα ελαιόλαδα της κατηγορίας BRONZE χρειάζονται αυξημένη προσοχή για τη συντήρηση τους και υπό κατάλληλες συνθήκες θα συνεχίσουν να ξεπερνούν το όριο έως και 12 μήνες μετά την παραγωγή τους. Τα ελαιόλαδα της κατηγορίας SILVER υπό κατάλληλες συνθήκες θα συνεχίσουν να ξεπερνούν το όριο εως και 18 μήνες μετά την παραγωγή τους, ενώ της κατηγορίας GOLD θα ξεπερνούν το όριο και μετά τους 18 μήνες με αυξημένη πιθανότητα ακόμα και κάτω από μη ιδανικές συνθήκες συντήρησης.

logo 1

Awards Category

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ

Χρυσό Βραβείο:   “The Governor” Olive Fabrica Σπύρος & Γιώργος Δαφνής

Αργυρό Βραβείο: “Gloria Olivae” Divinus – Κορνιλάκης Παναγιώτης

Χάλκινο βραβείο: “Therianos Family” Θεριανός Δημήτρης

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΥΓΕΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΛΕΣ

Χρυσό Βραβείο:   “Drop of Life” The Greek Olive Estate Οικ.Μαθιόπουλου

Αργυρό Βραβείο: Πηρούνιας Μάνος

Χάλκινο βραβείο: “Asklepios” Δρεμέτσικας Αντώνης

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΧΡΥΣΟ-ΑΣΗΜΕΝΙΟ-ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

1. GAEA FOODS/Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη

2. Molino de Zafra, Ισπανία

3. LaSolana2, Ισπανία

ΠΡΩΤΟ – ΔΕΥΤΕΡΟ – ΤΡΙΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

1. Casas de Hualdo, Ισπανία

2. Αθηνά Μαρκομιχελάκη – VOLVI ESTATE

3. Ιωάννης Διαμαντόπουλος – OLEO

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΧΡΥΣΟ – ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

1. GAEA FOODS/Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη

2. Molino de Zafra, Ισπανία

3. LaSolana2, Ισπανία

ΠΡΩΤΟ – ΔΕΥΤΕΡΟ – ΤΡΙΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

1. Casas de Hualdo, Ισπανία

2. Αθηνά Μαρκομιχελάκη – VOLVI ESTATE

3. Ιωάννης Διαμαντόπουλος – OLEO

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

ΧΡΥΣΟ – ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

1. Molino de Zafra, Ισπανία

2. GAEA FOODS, Ελλάδα

3. Castillo de Canena, Ισπανία

ΠΡΩΤΟ – ΔΕΥΤΕΡΟ – ΤΡΙΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

1. Palacio de los Olivos, Ισπανία

2. Καμπούρης Ιωάννης E-LA-WON

3. Oleicola Jaén, Ισπανία

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΦΑΙΝΟΛΕΣ

ΧΡΥΣΟ – ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

1. Dan Flynn (UC Davis Olive Center)-ΗΠΑ

2. Prof. Ramón Estruch, PREDIMED, Hospital Clinic, Barcelona, Ισπανία

3. Prof. Amal Kaddoumi (Univ. Louisiana at Monroe), ΗΠΑ

ΠΡΩΤΟ – ΔΕΥΤΕΡΟ – ΤΡΙΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

1. Dept Dermatologia, HOSPITAL, COSTA DEL SOL, Ισπανία

2. Marilyn Harding – ARTEMIS ALLIANCE INC, Καναδάς Canada

3. CARCABUEY HEALTH VENTURES, Ισπανία

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ/ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ

ΧΡΥΣΟ – ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

1. Θεριανός Δημήτρης (ECO Ζάκυνθος)

2. Grupo HORECA- GASTROLIVE LAB- Daniel Garcia, Ισπανία

3. Μπαλτόπουλος Αθανάσιος – CHATEAU BALTO

ΠΡΩΤΟ – ΔΕΥΤΕΡΟ – ΤΡΙΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

1. CENTRO DE INTERPRETACION DEL OLIVAR Y ACEITE, Ισπανία

2. Ομάδα Γευσιγνωσίας Καλαμάτας – ΤΕΙ Πελοποννήσου

3. Κρημνιανιώτης Νικόλαος – LIVA OLIVE OIL-

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΧΡΥΣΟ – ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

1. Gonzalo Pin- OliOli Biodinámico- Ισπανία

2. Αγροτικός συνεταιρισμός Παλιοπαναγιάς Λακωνίας

3. ΚΑΣΕΛΛ

ΠΡΩΤΟ – ΔΕΥΤΕΡΟ -ΤΡΙΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

1. Juan Molina CORTIJO DEL ESPIRITU SANTO-Ισπανία

2. Λημνιώτης Σωτήρης-Αγροτικός συνεταιρισμός Αγ.Θεοδώρων

3. María José Toral, PAGOS DE TORAL- Ισπανία

Όλα τα δείγματα του διαγωνισμού αναλύθηκαν στο εργαστήριο του καθ. Προκόπη Μαγιάτη στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γευστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, αναγνωρισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ)

uni ath