Αθήνα, 6-6-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με σημαντικά συμπεράσματα, αυξημένη προσέλευση και βραβεύσεις ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης στην Αρχαία Ολυμπία

H Διεθνής Εταιρεία Ελαιοκανθάλης (OIS) ολοκλήρωσε πρόσφατα το Συνέδριο της που  πραγματοποιήθηκε στις 2&3 Ιουνίθου στην Αρχαία Ολυμπία και ήταν το τρίτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών. Το 1ο έλαβε χώρα στο νησί της Ζακύνθου, το 2ο  πραγματοποιήθηκε στην Ubeda στην Ισπανία και το 3ο συνέδριο της OIS, για να τιμηθεί το 2016 ως Ολυμπιακή χρονιά, αποφασίστηκε να διοργανωθεί στην Ολυμπιακή Ακαδημία στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας. Αρκετοί από τους σημαντικότερους επιστήμονες στο χώρο του ελαιολάδου συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν πληροφορίες και να μοιραστούν τα νέα ερευνητικά δεδομένα με περισσότερους από 400 συνέδρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Δρ. Jose Amerigo, Ιδρυτής της OIS, μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία 3 χρόνια στο συνδυασμό της υγείας και της γαστρονομίας με την ελαιοκανθάλη και τις άλλες συναφείς φαινόλες που βρίσκονται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την μεσογειακή διατροφή. Ο στόχος της OIS είναι να συνδυάσει την πρακτική και την κλινική έρευνα για να αποδείξει και να διαδώσει τις βιολειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τη χρήση του μέσω των κατάλληλων γαστρονομικών συνδυασμών.

Ο Kαθηγητής Προκόπιος Μαγιάτης, αντιπρόεδρος της OIS, παρουσίασε τα βραβεία Olympia Health & Nutrition Awards για τη διάκριση των ελαιολάδων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις. Πρόκειται για τον μοναδικό διαγωνισμό ελαιολάδου που βασίζεται στην περιεκτικότητα των ειδικών υγειοπροστατευτικών φαινολών και όχι στη γεύση. Είναι ο πιο επαληθεύσιμος και αντικειμενικός διαγωνισμός στον κόσμο. «Ελπίζουμε ότι θα γίνει θεσμός και θα συναντηθούμε ξανά εδώ στην Ολυμπία για να αποκαλύψουμε τα πιο υγιεινά ελαιόλαδα στον κόσμο.”

Ο Dan Flynn από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UC Davis olive center, έδωσε μια ομιλία σχετικά με την ανάγκη για περισσότερη φαντασία στην εμπορία και το μάρκετινγκ των ελαιόλαδων πλούσιων σε ελαιοκανθάλη προκειμένου να κερδηθεί ένα τμήμα της προσοδοφόρας αγοράς βιολειτουργικών τροφίμων στις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις τους είναι στα ύψη.

Ο Kαθηγητής Eric Tangalos από την Mayo Clinic εξήγησε την άνοδο της νόσου Alzheimer και τις επιπτώσεις της στα άτομα και τις οικογένειές τους. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτής της ασθένειας και πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα προληπτικά μέτρα, όπως o δραστήριος τρόπος ζωής και η σωστή διατροφή με τη χρήση ελαιολάδου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τη χρήση νέων φαρμακευτικών θεραπειών.

Ο Kαθηγητής John William Newman από το US dept. of Agriculture, at the Western Human Nutrition Research center in Davis California περιέγραψε την κλινική έρευνα που διεξήχθη σχετικά με την επίδραση λαδιού πλούσιου σε ελαιοκανθάλη στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων του αίματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το λάδι αυτό έχει επίδραση στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων του αίματος παρόμοια με ιβουπροφαίνη.

Η Δρ. Ελένη Μέλλιου παρουσίασε την ανακάλυψη μιας νέας ποικιλίας ελιάς που βρέθηκε στην περιοχή της Ολυμπίας και της Γορτυνίας. Η ποικιλία αυτή υπάρχει στην περιοχή για περισσότερο από 1500 χρόνια όπως φαίνεται από ορισμένα γηραιά δένδρα, αλλά παρέμενε παραμελημένη και χωρίς κάποιο επίσημο όνομα (ήταν γνωστή ως ντόπια λαδολιά ή χωραϊτικη). Η Δρ. Μέλλιου πρότεινε η ποικιλία να ονομαστεί Ολύμπια επειδή ανακαλύφθηκε στις περιοχές γύρω από την Ολυμπία. Το ενδιαφέρον γεγονός για αυτή την ποικιλία ελιάς είναι ότι παράγει πολύ ελαιόλαδο με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις.

Ο Δρ. Ramon Estruch εξήγησε τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής μελέτης PREDIMED από την οποία προκύπτει σαφώς ότι μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη που προέρχονται από το ελαιόλαδο είναι καλύτερη για την καρδιαγγειακή υγεία από ό, τι μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, και αποδείχθηκε επιτυχής σε ηλικιωμένα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο Kαθηγητής Stefanos Kales από την Ιατρική Σχολή του Harvard παρουσίασε τη μελέτη που έχει ξεκινήσει σε 1000 πυροσβέστες στις ΗΠΑ που θα ακολουθήσουν Μεσογειακή διατροφή με επιλεγμένα ελαιόλαδα. 

Η Kαθηγητής Amal Kaddoumi από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Monroe περιέγραψε τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας της σχετικά με την επίδραση των ελαιόλαδων με υψηλή ελαιοκανθάλη για τη νόσο Αλτσχάιμερ και όπως τόνισε “τα αποτελέσματα των μελετών μας υποστηρίζουν την ευεργετική και προστατευτική δράση του ελαιολάδου έναντι της AD (Νόσου Alzheimer) και CAA (εγκεφαλική αμυλοειδή αγγειοπάθεια)”.

Η Mary Flynn PhD Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Brown, ανέλυσε τα οφέλη της διατροφής πλούσια σε ελαιόλαδο. Στην ομιλία της «Αφήστε τα τρόφιμα να είναι τα φάρμακά σας και αφήστε τα φάρμακα είναι τα τρόφιμα σας”, η Δρ. Flynn εξέφρασε την άποψή της ότι ίσως το ελαιόλαδο είναι περισσότερο φάρμακο παρά τρόφιμο.

Ο Δρ. Bouaziz εξήγησε πώς η Τυνησία έχει αναπτύξει την παραγωγή ελαιολάδου με βάση την προστιθέμενη αξία και τα οφέλη για την υγεία, και ότι εκεί συνυπάρχουν οι σύγχρονες γεωργικές και παραδοσιακές μέθοδοι αρμονικά.

Η συνεχιζόμενη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τονίστηκε από πολλές παρουσιάσεις. Η σταθερότητα των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου κάτω από διαφορετικές συνθήκες αποθήκευσης παρουσιάστηκε από την  Άννια Τσολάκου, η βελτιστοποίηση του τεστ Aristoleo και η σύγκριση του με τις μεθόδους Folin και NMR, από την Ηλιάνα Καλαμπόκη, η επίδραση του χρόνου και της θερμοκρασίας μάλαξης στο φαινολικό περιεχόμενο του λαδιού από τον Παναγιώτη Διαμαντάκο. Ο Kαθηγητής Feliciano Priego από το πανεπιστήμιο της Κόρδοβα παρουσίασε μια νέα μέθοδο LC-MS/MS για τη μέτρηση της ελαιοκανθάλης που ήδη χρησιμοποιείται στην εν εξελίξει έρευνα για τη βιοδιαθεσιμότητα της ελαιοκανθάλης που πραγματοποιείται από τον καθ. Li Li Ji από τον πανεπιστήμιο της Μιννεσότα. Η Δρ. Λάγουρη παρουσίασε μια νέα μέθοδο on line  παρακολούθησης της ποιότητας του ελαιολάδου, ενώ ακόμα μίλησαν οι κ. Κωνσταντίνος και Απόστολος Κυριτσάκης καθώς και ο καθ. Γκέρτσης από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και ο καθ. Δημόπουλος από το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Τέλος παρουσιάστηκαν από την Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης σχετικά με την θετική επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμάτας στο λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Επειδή φέτος είναι μια Ολυμπιακή χρονιά, η OIS αποφάσισε να πραγματοποιήσει τελετή απονομής βραβείων για να αναγνωριστούν τα ελαιόλαδα που περιέχουν το υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο, και ιδίως ελαιοκανθάλη, τα ελαιοτριβεία που καινοτομούν και οι άνθρωποι και οι εταιρείες που προωθούν την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και εκείνες που δημιουργούν γαστρονομικές συνταγές με αυτά τα ελαιόλαδα πλούσια σε φαινόλες.

To βραβείο για το ελαιόλαδο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη απονεμήθηκε στο «The Governor”, 966 mg ανά κιλό, που παράγεται από την οικογένεια Δαφνή και προέρχεται από Λιανολιά Κέρκυρας. Το βραβείο υψηλότερων συνολικών φαινολικών ήταν το «Drop of Life» 3076 mg ανά κιλό που παράγεται από την εταιρεία The Greek Olive Estate της οικογένειας Μαθιόπουλου στη Γορτυνία και προέρχεται από την ποικιλία που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ονομάστηκε “Ολύμπια”. Συνολικά υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό 565 δείγματα από 325 παραγωγούς/εταιρείας από την Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Μαρόκο και Ουρουγουάη.

Το συνέδριο της OIS συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου της αρχαίας Ολυμπίας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και πολλών χορηγών από τον κλάδο του ελαιολάδου στην Ελλάδα. Ο Δρ. Μαγιάτης τόνισε: “Είμαι συγκινημένος με το ποσό της οικονομικής στήριξης που δόθηκε ως χορηγία από τους ίδιους τους Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους χορηγούς μας και τους υποστηρικτές που έκαναν δυνατό αυτό το γεγονός”.

Αθήνα, 25-5-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεθνής Επιστημονική Εταιρία Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society) σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών προγραμματίζουν Διεθνές Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία, στις 2 & 3 Ιουνίου 2016.

Το αντικείμενο της διοργάνωσης, αφορά τις ιδιότητες του ελαιολάδου σε σχέση με την υγεία και τα περιεχόμενα σπουδαία δραστικά συστατικά όπως η ελαιοκανθάλη και οι λοιπές φαινολικές ουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου με περισσότερες από 500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, που συνδυαστικά με το Συνέδριο, αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για το χώρο του ελαιολάδου παγκοσμίως.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως ομιλητές, εμπειρογνώμονες του κλάδου και επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι θα παρουσιάσουν με εκλαϊκευμένο τρόπο τις νέες εξελίξεις στο ελαιόλαδο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης, ενημερωτικές εκδηλώσεις, ανοιχτές στο κοινό (χωρίς κόστος συμμετοχής, αλλά με απαραίτητη προεγγραφή), ενώ έχει προγραμματιστεί ειδική επίδειξη μαγειρικής από Ισπανούς και Έλληνες σεφ σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ελαιολάδου.

Η διοργάνωση θα κορυφωθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου με την απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη των καλύτερων ελαιολάδων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα υγειοπροστατευτικά συστατικά. Σε αυτόν έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 300 παραγωγοί/τυποποιητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με περισσότερα από 500 δείγματα ελαιολάδου.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως και φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ανάλογο των Ολυμπιακών Αγώνων, για το ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό επελέγη ένας συμβολικός χώρος που συνδέεται με τους αυθεντικούς ολυμπιακούς αγώνες, οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κατόπιν χορηγίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ολυμπίας και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

  • Dan Flynn, Διευθυντής του Κέντρου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC Davis, Olive Center)
  • Eric Tangalos, Καθηγητής Ιατρικής στην Mayo Clinic, USA
  • Stefanos Kales, Καθηγητής Ιατρικής, Harvard, School of Public health
  • Mary Flynn, Καθηγήτρια, Brown University, USA
  • Li Li Ji, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μινεσότα
  • Douglas Mashek, Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων, Πανεπιστημίου Μινεσότα
  • Feliciano Priego-Capote, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, Ισπανία
  • John Newman, Τμήμα Διατροφής, USDA
  • Mohamed Bouaziz, Καθηγητής Πανεπιστημίου Sfax, Τυνησία
  • Jose Antonio Amerigo, Μάλαγα Ισπανία

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί η νέα τοπική ποικιλία ελιάς, με την επωνυμία ΟΛΥΜΠΙΑ, η οποία έχει δείξει ως τώρα την υψηλότερη παγκοσμίως περιεκτικότητα υγειοπροστατευτικών φαινολών, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερο εθνικό ενδιαφέρον.

Με εκτίμηση,
Προκόπης Μαγιάτης

Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντιπρόεδρος της Oleocanthal International Society